خواب و روزه داری از دیدگاه طب ایرانی
اهمیت خواب در ماه رمضان برای روزه داران
خواب یکی از نیازهای اساسی و عمده بدن جهت سلامتی و نشاط است. تعادل در خواب و بیداری در حفظ سلامتی و درمان بیماریها اهمیت دارد.
تنظیم الگوی خواب با توجه به شرایط ویژه اشخاص متفاوت است. به طور کلی در ماه مبارک رمضان میزان و کیفیت خواب دستخوش تغییراتی می شود. بهتر است جهت بهره مندی مناسب از فواید روزه داری و بهبود سلامتی، در صورت امکان چند روز قبل از ماه مبارک رمضان به صورت تدریجی عادت های خود، از جمله الگوی خواب را متعادل کنید تا آماده ی روزه داری شوید.
توصیه می شود جهت داشتن الگوی مناسب خواب حدود دو تا سه ساعت پس از صرف افطار بخوابید و از بیدار ماندن تا سحر پرهیز کنید. یکی از علل اصلی بوی بد دهان در برخی افراد روزه دار، خواب بعد از غذاست. خوابیدن بلافاصله بعد از غذا می تواند موجب سوء هضم شده و تکرار این عادت نادرست بروز مشکلات گوارشی نظیر رفلاکس را تشدید می کند. همچنین بهتر است مصرف غذا به ساعات انتهایی شب موکول نشود. دست کم ۱ ساعت برای وعده سحر وقت بگذارید و پس از سحر نیز ۱تا ۲ ساعت بیدار باشید و از خوابیدن بلافاصله پس از خوردن سحری پرهیز شود. خوابیدن بلافاصله بعد از خوردن سحری سبب دیر هضم شدن غذا و احساس عطش در طول روز خواهد شد. بنابراین بهتر است بعد از سحری، حداقل یک ساعت بین زمان اتمام وعده سحری تا زمان خوابیدن مجدد، فاصله بیندازید.
یکی از علل اصلی خوابیدن بلافاصله بعد از سحری، بیدار ماندن های شبانه و کم خوابی است. بهتر است شب ها زودتر به رختخواب رفته و خواب با کیفیت داشته باشید. برای داشتن خواب خوب و با کیفیت از درهم خوری و پرخوری و مصرف غذاهای پر چرب در وعده شام و با فاصله کم از زمان خواب اجتناب کنید. جهت تنظیم الگوی خواب در ماه مبارک رمضان، از خوردن غذاهای تُند در وعده های سحر و افطار خودداری نمایید. این مواد منجر به سوزش معده شده و احتمال رفلاکس و اختلال خواب را افزایش می دهند.
همچنین از مصرف خوراکی های شور، سیر، پیاز، سبزیجات تند خام و غذاهای نفاخ شب هنگام پرهیز نمایید و از مصرف بیش از حد چای پرنگ، قهوه و نوشیدنیهای کافئیندار خودداری کنید. در مکتب طب ایرانی توصیه به بهره مندی از خواب شبانه است اما در صورت احساس ضعف یا عطش شدید در طول روز استراحت کنید، بهتر است این خواب حدود میانه روز باشد و تا جایی که ممکن است از خوابیدن در نزدیکی غروب آفتاب بپرهیزید.
کامنت